top of page
Search
  • Tanja Määttä

Sijaisen muistilista

Updated: Aug 23, 2023

Lue juttu ja hae mukaan iloiseen joukkoomme tekemään tärkeää työtä ihanien lasten parissa!Syksyn käynnistyttyä jälleen päiväkodeissa ja kouluissa julkaisemme uudestaan sijaisemme varhaiskasvatuksen opettaja-opiskelija Marin vinkit sijaistamiseen.

1. Avoin mieli


Tehdessäni keikkatyötä erilaisissa päiväkodeissa pidän tärkeänä sitä, että lähden uuteen paikkaan avoimin mielin. Haluan tutustua päiväkodin lapsiin ja aikuisiin sekä käytäntöihin ja tiloihin. En oleta, että tässä paikassa toimitaan samoin kuin jossain toisessa päiväkodissa, vaan havainnoin ja kysyn neuvoa/ohjeita tarvittaessa.


2. Halu palvella


Ajattelen, että sijaisena menen ennen kaikkea auttamaan ja palvelemaan päiväkodin lapsia ja henkilökuntaa. Olen valmis tekemään kaikkia tarvittavia työtehtäviä positiivisella asenteella. Tarjoan apuani ja olen omatoiminen.


Uusia asioita kannattaa oppia ja kokeilla rohkeasti!

3. Arvostava asenne


Muistan, että päiväkodissa tärkeintä ovat ihmiset. Siksi kohtelen niin suuria kuin pieniäkin arvostavasti. Tervehdin kaikkia ja esittelen itseni - myös lapsiaan tuoville ja hakeville vanhemmille. Varon kritisoimasta, mutta tilaisuuden tullen voin tuoda esille kehittäviä ideoita tai ehdotuksia.


4. Rohkeus kokeilla uutta


Vaikka päiväkodeissa on tietyt rutiinit ja päivärytmit, myös yllättäviä asioita voi tulla eteen. Joustavuus ja rohkeus ylittää toisinaan oma mukavuusvyöhyke auttavat selviytymään odottamattomistakin tilanteista. Uusia asioita kannattaa oppia ja kokeilla rohkeasti! Esimerkiksi itse en ole koskaan kouluruotsin jälkeen käyttänyt ruotsinkieltä. Koska Christina Care tekee yhteistyötä monien Helsingin kaupungin ruotsinkielisten päiväkotien kanssa, olen minäkin sijaistanut joissain niistä. Kaikissa ruotsinkielisissä päiväkodeissa minut on otettu hyvin vastaan suomenkielisenä enkä ole koskaan kokenut painetta heidän taholtaan, että minun pitäisi osata ruotsia. Olen kuitenkin halunnut käyttää tilaisuuden hyväksi ja rohkeasti opetella puhumaan hiukan ruotsia lasten kanssa. Päiväkotien työntekijät ovat olleet siitä todella iloisia ja kiitollisia.


5. Persoonallisuuden hyödyntäminen


Kasvatustyötä tehdään omalla persoonalla. Sijaisenkin persoonallisuus saa tulla esille ja erityisesti omien vahvuuksien hyödyntäminen tuo mielekkyyttä työhön. Esimerkiksi itse pidän eläytymisestä ja näyttelemisestä, joten saatan luoda päiväkodin lasten kanssa mielikuvitusleikin sisällä tai pihalla.


6. Sopiva vaatetus ja varustus


Joskus päiväkodissa vietetään parikin tuntia ulkona kerrallaan ja on todella ikävää viettää ne tunnit jalat märkinä ja vilusta väristen. Kun pukeutuu sään mukaisesti ja tuo mukanaan tarpeeksi omia eväitä- ellet syö päiväkodin tarjoamaa ruokaa – niin työpäivä sujuu mukavammin.


7. Virheistä oppii


Välillä teen virheitä. Mielestäni on tärkeää tunnistaa ja tunnustaa virheensä ja tarvittaessa pyytää anteeksi. Kun muistan säilyttää huumorimielen ja armollisen asenteen itseäni kohtaan, opin virheistäni ja jatkan taas matkaa eteenpäin.


Hyvää keikkailu syksyä kaikille!

122 views0 comments
bottom of page